Torka, sylta och baka…

av riot yarn

Somliga dagar händer allt. Kylen var full av äpplen och annat från föräldrarnas
trädgård. Jag tog ett djupt andetag och bakade äppelkaka, torkade äpplen, bakade
två plåtar äppelchips, spritade bondbönor och la in liten gurka i ättikslag. Puh!

Tillråga på allt har jag veckan efter gjort en lingonglass på lingonskörden och den
sötaste dulce de leche- och chokladsemifreddo. Det går lätt att säga att jag är den 
som oftast står för efterrätterna i den här familjen.

IMG_5394

Ett misstag gjorde att jag bakade äppelkakan i ungefär en timme. Det blev godare
än vanligt. Lite råsocker på toppen gjorde att kakan fick en knäckig yta.

IMG_5418

Favoritsnackset torkade äpplen tar slut alldeles för fort.

IMG_5450

En burk ättiksgurka
I gurka
1/2 liter vatten
1 dl salt

Borsta rent gurkan och skär i halvcentimetersbitar. Häll över vatten som blandats
med salt. Låt vila ett dygn. Häll sedan bort saltvattnet.

4 dillkronor – varvas med gurkbitarna i en ren burk

10 vitpepparkorn
1 dl ättiksprit (12 %)
2, 5 dl socker
1 dl vatten

Koka upp vätskorna med pepparkornen. Se till att sockret smälter. Slå på lagen
över gurkbitarna och dillkronorna. När allt svaltat ställs burken in i kylen. Om en
vecka eller så kan du äta din gurka.

Annonser